Původ barev a směsí kratomu

Jakým způsobem vznikne například červený kratom?
Jak to, že v nabídce můžete najít jak čisté barvy, tak mixy?

 V nabídce můžete najít více druhů kratomu, momentálně ze čtyř zdrojů. Oni sami mi dodávají ale jen čisté barvy (zelená, bílá, červená, hnědá). 

 

Druhy směsí kratomu a vysvětlení jejích původu

Rozdělení barev kratomu podle způsobu post-produkce

  • Zelený kratom - listy se suší jeden den na slunci, pak se suší v uzavřených prostorech
  • Bílý kratom - listy se suší déle než jeden den na slunci, pak se suší v uzavřených prostorech
  • Červený kratom - čerstvé listy se dají do neprodyšných pytlů, zavřou se, a v teple se nechají anaerobně fermentovat po dobu cca 7 dní
  • Žlutý kratom - v mé nabídce vzniká smícháním 50% zeleného + 25% bílého + 25% červeného
  • Zlatý kratom - v mé nabídce vzniká smícháním 50% červeného + 25% zeleného + 25% bílého
  • Hnědý kratom - stejný postup jako u červeného, jen se liší doba fermentace: cca 10 dní

Vliv fermentace a slunečního záření

Fermentací a vystavením slunečnímu záření se mitragynin přeměňuje na 7-hydroxymitraginin a mitragynin pseudoindoxyl. Více o metabolizaci těchto alkaloidů se můžete volně dočíst na internetu.

Ptáte se tedy co mají znamenat ty ostatní nabízené kratomy?

Odpověď je jednoduchá. Po importování se různé druhy míchají u nás v Česku (v případě naší nabídky).

V Indonésii je takovéto mixování běžná praxe u každého farmáře nebo dodavatele.
U kratomu neexistují "druhy rostliny".
Nelze vypěstovat strom, který bude produkovat jen červené druhy, jen bílé druhy, nebo jen zlaté druhy. Vše pochází z jednoho stromu.
Podobně jako u čajovníku čínského (Camelia sinensis) - to je také jedna rostlina, jeden keř, ale pouze podle způsobu zpracování lístků se "vyrábí" a určuje jestli to bude čaj černý, zelený, oolong, pu-erh, bílý, a tak dále.

Různé druhy, mnohdy nesoucí názvy oblastí jako Bali, Vietnam, Malay, Thai, ve většině případů nemají s názvem oblasti nic společného, jelikož 99% komerčně pěstovaného kratomu pochází výhradně z Bornea (Kalimantanu - to je indonéská část ostrova Borneo).
Bali je turistický ostrov, tam na to není místo.
O pěstování ve Vietnamu nikde nenajdete jakoukoliv zmínku.
Nelegální je v Malajsii od roku 1952 a v Thajsku je od roku 1979 (AKTUALIZOVÁNO: legalizován v roce 2021).

Na Redditu je možné se dočíst výpovědi jednoho kratomového nadšence, který se osobně na Borneo vydal, aby si ověřil fakta. Zmiňuje tam, jak se všechny čerstvé listy dovezou na jednom náklaďáku, nijak se nerozlišují, a až po tom co dorazí do fabriky se rozhodne jaký druh/barva kratomu z toho bude.

 

Marketingové lži

Nesmyslů o původu kratomu, o kterých se na internetu také můžete dočíst, je opravdu spousta. Většina z nich vznikla pouze jen jako pohádka určená pro jejich úspěšný marketing. Zástávám ale spíš ten názor, že by se k zákazníkovi mělo přistupovat upřímně a pravdivě - jedině tak se dá docílit úspěchů.

Barva žilnatiny

Jestli jste někdy četli něco o spojitosti barvy žilnatiny a výsledného "druhu/barvy" kratomového prášku, tak to je nesmysl a marketingová blamáž.
Mýtus, který je rozlezlý všude po celosvětové kratomové komunitě. I já tomu věřil, dokud jsem se v tématu "druhy" nezačal šťourat trochu víc.
Ano, listy mohou mít jinou barvu žilnatiny, ale ta značí jen stáří listů. Nemá to nic společného s výslednou barvou kratomu a jeho efektem.
Nutno jen dodat, že kratomové listy určené pro další zpracování se sbírají až ze starších stromů než jsou 3 roky, nejlépe po 8 letech. V tomto určení by barva žilnatiny něco vypovídala, ale finálního spotřebitele tohle nezajímá, protože obecně se listy sbírají až z těch starších stromů. Takže bychom se zde v Evropě ani neměli setkat s listy, které mají jinak zabarvenou žilnatinu.
Žilnatina se dokonce od listů určených k namletí odděluje! Můžete se na trhu ale setkat i s "druhem Stem & Veins", tedy prášku ze stonků a žilek.
Existují variety stromu, které čepele listů mají rohaté, namísto rovných čepelí, tzv. Horned Kratom Leaves.

Druhy směsí kratomu a vysvětlení jejích původu

Když se listy s různě zbarvenou žilnatinou dostaly pod drobnohled vědců, tak vysledovali, že se nijak drasticky neliší v obsahu a koncentraci obsahových alkaloidů. Tohle alespoň tvrdí Dr. Chris McCurdy, vědec z University of Florida, který je považován za předního světového odborníka zabývajícím se výzkumem kratomu.
https://soundcloud.com/user-216282682/chris-mccurdy-discusses-kratom-strains

Věřte tomu nebo ne, žilnatinu červenou, bílou a zelenou můžeme najít na jednom stromě, dokonce i na jedné větvi. Ve hře je spousta faktorů ovlivňujících kvalitu kratomu, ale to je spíš složení půdy, intenzita slunečního záření, voda, živiny, jestli je období sucha nebo dešťů, než barva žilek.

UPOZORNĚNÍ!

U procesu fermentování kratomu se musí vše dělat sterilně! V opačném případě hrozí kontaminace patogeny, a to je nežádoucí. Výslovně doporučuji si proto kupovat POUZE kratom od prodejců, kteří si ho nechávají testovat na přítomnost mikrobiologických patogenů.

Laboratorní testy

Náklaďák plný kratomu

Můžete vidět, že to před zpracováním nijak nerozlišují podle barev. Jsou to prostě listy. Utrhnuté. Až po utrhnutí se rozhodne co se s nimi bude dělat, jak se zpracují.

Sušení listů

Listy se po sklizení a hrubém propláchnutí od nečistot vyskládají na síta a suší se ve vnitřních prostorech, kde na to nesvítí přímé sluneční paprsky.
Tímto způsobem by měl vznikat bílý kratom.

Náhled do jedné z menších "továren na kratom"

 

Drcení listů na prach

Po usušení a hrubém nadrcení se kousky listů nasypou do drtičky, která to umele na velejemný prach, který se následně sype do skladovacích pytlů.
Většina dnes používaných strojů má jako standard mlít prach na "nano" velikost. Jestli někde uvidíte, že se "nano" velikostí někdo chlubí, tak se vlastně chlubí něčím, co by mělo být normální a standardní. Tohle se nedá považovat za konkurenční výhodu.

Spíše naopak - ten, kdo nemá "nano" kratom, je 100 let za opicemi. Dnes už to takřka nikdo nedělá.

Genetika

Další podobnou báchorkou, která se internetem traduje, je pohádka o získání genetiky stromu přímo z té dané oblasti (Vietnam, Thajsko...) a jejího pěstování v Indonésii. Když vezmeme v potaz jak neregulovaný je kratomový průmysl, tak nedává smysl věřit různým dodavatelům dodržující nějaký kodex cti aby uchránili autenticitu téhle a tamté genetiky. 

Příchod internetu nabídl chudším lidem třetího světa možnost snadného výdělku. Indonésani Vám nabídnou cokoliv o co si jen řeknete, a jelikož "odrůdy" jsou jen výmysl, tak Vám v mnoha případech budou i lhát, jen abyste u nich v obchodě nechali nějaké peníze. Protože když Vám nezalže jeden dodavatel, tak přenechá výdělek druhému dodavateli, své konkurenci, která Vám taky bez rozmyšlení ráda zalže.
(Tohle není pravidlem, ale stává se to v +90% případů. Mně bylo zalháno nespočetněkrát, když jsem s tamními prodejci řešil otázky ohledně kratomu, dokud jsem nenarazil na dodavatele, kterým opravdu důvěřuji. I tak je to ale pouze slovo proti slovu.)

V případě, že jste našli nějaké nesrovnalosti nebo máte jakékoli dotazy, neváhejte nás kontaktovat.

Článek je napsán čistě pro studijní a výzkumné účely. Nikoho tímto článkem nenabádáme ke konzumaci čehokoliv.