Dopad na hormonální soustavu

Vztah s opioidy může být naprosto pohádkový a bez problémový, a nebo může dlouhodobě ovlivňovat tělo na více frontách, než by si člověk mohl myslet. Jedna z nich je hormonální soustava.

Rostliny nebudou snad nikdy natolik prozkoumané věci abychom jejích účinky mohli nějak generalizovat a na některé věci, které ovlivňují, nebyly ani provedeny přímé studie. Jediné s čím se ve jménu harm-reduction a vlastní informovanosti můžeme spokojit je srovnání těchto rostlin s ostatními opioidy (které mají podobný mechanismus účinku a jsou klinicky zkoumané) a nebo zprávy uživatelů, kteří se napříč rozdílným pohlavím, věkem a životním stylem shodují ve stejných symptomech.
Nemůžeme to samozřejmě brát jako dogma, jelikož to přímo neukazuje na dané problémy, ale pokud se nějaký problém vyskytuje u 90% rozdílných uživatelů, tak to minimálně naznačuje jistou korelaci. 

Tenhle článek pojednává především o dopadu opioidních látek na soustavu pohlavních hormonů.


Je dokázáno, že mitragyninové alkaloidy působí výrazně na mu-opioidní receptory, podobně jako opioidy. Agonizace těchto receptorů v těle dělá různé věci. Níže je soupis některých z nich.

Nejen snížené libido může být výsledkem změny hypothalamic-pituitary-gonadal (HPG) procesu, který je pro člověka přirozený, a to může být v tomto případě způsobeno opioidy. S větším externím příjmem opioidů do mozku se tento proces, který je zodpovědný za tvorbu gonád (pohlavních hormonů testosteronu a estrogenu) naruší, krátkodobě produkci zvýší, ale hned na to rapidně dlouhodobě sníží.

Dopad na hormonální soustavu

Působením na tyhle receptory se mj. stimuluje produkce hormonu Prolactin.
Zvýšená hladina prolactinu je způsobena celkem běžně velkým množstvím běžných drog / léků, mj. i opioidů. Hyperprolactinaemia (zvýšená hladina prolactinu) je zodpovědná například za laktaci.
Když je tohoto hormonu v těle příliš, tak tělo nutí tvořit mateřské mléko i v případě že žena není těhotná nebo zrovna nekojí. Mléko se díky přebytku prolactinu může tvořit i mužům.
Ženy s přebytkem prolactinu mohou zažívat nepravidelnou menstruaci, předčasnou menopauzu, růst prsou, obtížnější otěhotnění.
Muži s přebytkem prolactinu mohou zažívat erektilní dysfunkci, padání vlasů a chlupů, snížené libido, výtok z bradavek, neschopnost tvořit spermie.

Po vysazení opioidů se hladiny pohlavních hormonů vrací do normálu, takže to není nezvratná změna. Pravidelné pauzy jsou velmi doporučovány, aby se jedinec nevystavoval prodloužené vysoké hladině prolactinu v těle, která je nežádoucí. 

Opioidy také ovlivňují tvorbu Luteinizačních hormonů (LH).
Zvýšená hladina LH u žen může znamenat problém otěhotnět a nepravidelnou ovulaci, mužům to může snížit libido, snížit testosteron a redukovat svalovou hmotu.

V případě, že jste našli nějaké nesrovnalosti nebo máte jakékoli dotazy, neváhejte nás kontaktovat.

 

Článek je napsán čistě pro studijní a výzkumné účely. Nikoho tímto článkem nenabádáme ke konzumaci čehokoliv.