Olej z Černého Kmínu - pomůže nejen při opioidové závislosti

"Vyléčí každou nemoc krom smrti"

Alespoň tak pravil Mohammed v Koránu.

Olej ze semínek Černuchy seté (Nigella sativa) má mnoho účinků na lidské tělo, a vy, bažiňáci, jich dost využijete.

Většinu čtenářů asi bude zajímat primárně účinek pro bažiňáky, tak sdělím nejdřív něco na tohle téma, až poté se můžete dočíst všeobecné informace o jeho vlivu na zdraví. Je jich dost. Níže napsaný text vychází z těchto studií a z anekdotálních zpráv bažiňáků jak na českých fórech, tak na Redditu.

Black seed oil (BSO)

Dokáže skvěle pomoci při abstinenci z opioidů. Na látku Thymoquinone (TQ), byly provedeny celkem důkladné studie v souvislosti s odvykáním a snižováním abstinenčních příznaků z užívání morfinu. Mechanismus závislosti na bažině je dost podobný jako tomu je u morfinu (jedná se o látky s podobným mechanismem účinku), a i podle anekdotických zpráv přináší srovnatelné výsledky. 

Černé semínko - černucha je také známo jako černý kmín nebo semínko baraka (požehnání). Studie potvrzují, že černý kmín má udivující zdravotní výhody. Černucha setá (Nigella sativa) je cenným zdrojem esenciálních mastných kyselin, vitamínů A, B1, B2, C a niacinu a taktéž minerálů jako jsou vápník, draslík, hořčík, železo, selen a zinek. Semínko a olej z něj je také bohatý na steroly, zejména beta-sitosterolu, o němž je známo, že má antikarcinogenní účinky.

Jaké jsou celkové výhody černého semínka?

Černé semínko je úžasná bylina s mnoha příznivými vlivy, zejména dojde-li na udržování silného a zdravého imunitního systému. Je také velmi užitečné pro jedince trpící astmatem a dýchacími potížemi, s oslabeným anebo přecitlivělým imunitním systémem, ledvinovými nebo jaterními problémy, problémy žaludku a trávení, artritidou a oběhovými potížemi, alergiemi, sennou rýmou a akné. Černé semínko je bezpečná a výtečná bylina, kterou může užívat kdokoli. Nemá žádné známé vedlejší účinky a má historii užívání dlouhou několik tisíc let.

 

Co je účinnější: bylina černuchy nebo olej z ní?

Obojí je účinné vlastním způsobem, avšak olej je koncentrovanější. Při používání oleje je však třeba být opatrný na skutečnost, že mnoho výrobků se importuje a mohou být pančovány nebo smíchány s jinými oleji. Některé oleje ze Středního východu jsou extrahovány teplem a hexanem, vedlejším produktem ropy. 

Olej od firmy El Baraka 2002, prodávaný zde, se pyšní vysokým obsahem bioaktivních látek (např. Thymoquinonu), splněním stardardů ISO 9001:2015 (Management kvality), ISO 14001:2015 (Dodržení zásad ochrany životního prostředí při výrobě), ISO 22000:2018 (Zdravotní nezávadnost), ISO 45001:2018 (BOZP) a GMP (Good Manufacturing Practice resources). (Viz přiložené dokumenty níže.)

Černé semínko má za sebou historii jako velmi prospěšná bylina. Mnoho lidí ji používá pro své léčivé vlastnosti, zatímco jiní ji používají pro vyživení své kůže. Black seed olej extrahovaný ze semen, je bezpečný a velmi efektivní. Černé semínko je univerzální bylina, která vám může pomoci s mnoha neduhy.

Nedoporučuje se užívat olej z černého kmínu neředěný nebo nesmíšený. Pokud konzumujete černý olej ze semen sám o sobě, může dráždit trávicí systém.

Použití oleje ze semen černého kmínu není definitivní lék k léčbě jakéhokoli onemocnění nebo nemoci.

Vlastnosti oleje z černého kmínu:

odčervení, imunitní systém, astma, dýchací potíže, ledviny, játra, žaludek, trávení, alergie, péče o poprsí, kosmetické oleje, tělové oleje, pleťové oleje, na vlasy, na vrásky a stárnoucí pleť, na krk i na dekolt, na mastnou i suchou pleť, na zažívací trakt, na srdeční a zažívací trakt, snižuje cholesterol v krvi

Olej z Černého Kmínu - pomůže nejen při opioidové závislosti

Použití:

  • ekzémy
  • akné
  • plísně
  • masážní oleje
  • horní cesty dýchací
  • imunitní systém
  • zažívací trakt
  • klouby a svaly
  • nespavost a stres
  • srdeční a oběhový systém
  • prevence rakoviny
Výživové údaje na 100ml na porci (4,5g)
Energie: 888,8 kcal 40 kcal
Tuky: 100g 4,5g
z toho mastné kyseliny:
-nasycené: 16,2g 0,73g
-mononenasycené 24,4g 1,1g
-polynenasycené: 56,6g 2,55g
- z toho kyselina linolová: 51g 2,29g
Sacharidy: 0g 0g
Bílkoviny: 0g 0g
Sůl 0g 0g

Na látku Thymoquinone (TQ), byly provedeny celkem důkladné studie v souvislosti s odvykáním a snižováním abstinenčních příznaků z užívání morfinu. Mechanismus závislosti na bažině je dost podobný jako tomu je u morfinu (jedná se o látky s podobným mechanismem účinku), a i podle anekdotických zpráv přináší srovnatelné výsledky. 

TQ (který olej obsahuje v množství 0,07% - 4% hmotnosti) svým chemickým složením napodobuje opioidy, především jeho mechanismus opioidové závislosti a tolerance. Stimuluje opioidní receptory s 45% vazbou na mu-opioidní receptor, který je zodpovědný za systém odměn poskytnutý morfinem.

BSO je jediný neopioidový způsob léčby závislosti na opioidech.

Jedna studie ukazuje, že podávání 500mg 3x denně BSO objektivně zmírnilo abstinenční příznaky až o 63% ve třetí den abstinence, a o 14% ve dvanáctý den léčby.

Další studie, prováděná na myších, se zaměřovala na společné podávání morfinu a BSO, u kterého tohle počínání výrazně snižovalo oxidativní stres a nadprodukci NO způsobené morfinem, což má prsty ve vytváření tolerance a závislosti. Společná aplikace tenhle problém podstatně snižovala. 

Data summary of Nigella sativa and thymoquinone in opioid dependence and ATS (amphetamine type stimulant) issues

Year Data summary of N. sativa and thymoquinone Authors
2008 N. sativa 500 mg reduced the subjective opioid withdrawal symptoms from 63.2 ± 13.57 to 14.56 ± 8.13. Similarly, the objective opioid withdrawal signs were also reduced from the scoring rate of 25.52 ± 3.08 to 7.72 ± 2.35. Sangi et al.
2013 Co-administration of thymoquinone along with morphine significantly inhibited morphine-induced progressive increase in brain MDA level and NO production as well as progressive decrease in brain GSH level and GSH-Px activity. Abdel-Zaher et al.
2014 Plants from the Ranunculaceae family constitute the most effective therapy other than Lamiaceae and Apiaceae plant families in opioid dependent subjects. Tabatabai et al.
2016 Thymoquinone (10 mg/kg- 40 mg/kg) significantly attenuated the withdrawal signs of morphine dependent mice in a dose-dependent manner with a dose of 40 mg/kg significantly greater than 20 mg/kg. Hosseinzadeh et al.
2017 Thymoquinone up-regulated several key genes in the morphine addiction pathway, which are PDE1A, GABRQ, and GNG3 genes. Adnan et al.
2017 The co-treatment of TQ (4.5 mg/kg, 9 mg/kg, and 18 mg/kg) with morphine intraperitoneally in mice significantly decreased the blood urea nitrogen, serum creatinine, and serum nitric oxide levels from mice kidneys. Jalili et al.
2018 TQ was significantly proven to attenuate the morphine-induced cAMP overshoot via a study on morphine withdrawal in U87 glioblastoma cell lines. Liyana et al.
2018 TQ (9 and 18 mg/kg) plus morphine decreased p53 and Bax mRNA expressions Jalili et al.
2018 MDMA-TQ treated group had a significant increase in 5-HT level as compared with the MDMA group Mustafa et al.

Olej, který najdete v mé nabídce, jsem vybíral přes rok z mnoha různých zdrojů a po jejich osobním ozkoušení, jsem se rozhodl právě pro tenhle. Dopředu říkám, že to není ten nejlepší olej pod Sluncem, který se dá sehnat, ale pro pravidelné užívání má, podle mě, nejlepší poměr cena:výkon.
Kdyby měl kdokoliv zájem o ten nejlepší BSO, který jsem byl schopen dohledat ("nejlepší" v ohledu na obsah TQ), stačí mne kontaktovat. Ten se už pohybuje ale v o hodně vyšší cenové relaci.

Společně s Thymoquininem (TQ) se na zdravotních benefitech také podílí Thymohydroquinone (THQ) a thymol.

Zdroje:

Thymoquinone: From Nigella sativa to a protective pharmacological compound in managing opioid dependence and amphetamine type stimulant issues - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7395189/

Increased 5-HT Levels Following Repeated Administration of Nigella sativa L. (Black Seed) Oil Produce Antidepressant Effects in Rats -https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3951226/

Black seed oil is unreal. Are there any negative side effects? - https://www.reddit.com/r/Supplements/comments/l3l47a/black_seed_oil_is_unreal_are_there_any_negative/

Thymoquinone: A novel strategy to combat cancer: A review - https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0753332218327549

A review on therapeutic potential of Nigella sativa: A miracle herb - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3642442/