Blog, Strana 2

Dopad na hormonální soustavu

Vztah s opioidy může být naprosto pohádkový a bez problémový, a nebo může dlouhodobě ovlivňovat tělo na více frontách, než by si člověk mohl myslet. Jedna z nich je hormonální soustava.

Rostliny nebudou snad nikdy natolik prozkoumané věci abychom jejích účinky mohli nějak generalizovat a na některé věci, které ovlivňují, nebyly ani provedeny přímé studie. Jediné s čím se ve jménu harm-reduction a vlastní informovanosti můžeme spokojit je srovnání těchto rostlin s ostatními opioidy (které mají podobný mechanismus účinku a jsou klinicky zkoumané) a nebo zprávy uživatelů, kteří se napříč rozdílným pohlavím, věkem a životním stylem shodují ve stejných symptomech.
Nemůžeme to samozřejmě brát jako dogma, jelikož to přímo neukazuje na dané problémy, ale pokud se nějaký problém vyskytuje u 90% rozdílných uživatelů, tak to minimálně naznačuje jistou korelaci. 

Tenhle článek pojednává především o dopadu opioidních látek na soustavu pohlavních hormonů.


Je dokázáno, že mitragyninové alkaloidy působí výrazně na mu-opioidní receptory, podobně jako opioidy. Agonizace těchto receptorů v těle dělá různé věci. Níže je soupis některých z nich.

Nejen snížené libido může být výsledkem změny hypothalamic-pituitary-gonadal (HPG) procesu, který je pro člověka přirozený, a to může být v tomto případě způsobeno opioidy. S větším externím příjmem opioidů do mozku se tento proces, který je zodpovědný za tvorbu gonád (pohlavních hormonů testosteronu a estrogenu) naruší, krátkodobě produkci zvýší, ale hned na to rapidně dlouhodobě sníží.

Dopad na hormonální soustavu

Působením na tyhle receptory se mj. stimuluje produkce hormonu Prolactin.
Zvýšená hladina prolactinu je způsobena celkem běžně velkým množstvím běžných drog / léků, mj. i opioidů. Hyperprolactinaemia (zvýšená hladina prolactinu) je zodpovědná například za laktaci.
Když je tohoto hormonu v těle příliš, tak tělo nutí tvořit mateřské mléko i v případě že žena není těhotná nebo zrovna nekojí. Mléko se díky přebytku prolactinu může tvořit i mužům.
Ženy s přebytkem prolactinu mohou zažívat nepravidelnou menstruaci, předčasnou menopauzu, růst prsou, obtížnější otěhotnění.
Muži s přebytkem prolactinu mohou zažívat erektilní dysfunkci, padání vlasů a chlupů, snížené libido, výtok z bradavek, neschopnost tvořit spermie.

Po vysazení opioidů se hladiny pohlavních hormonů vrací do normálu, takže to není nezvratná změna. Pravidelné pauzy jsou velmi doporučovány, aby se jedinec nevystavoval prodloužené vysoké hladině prolactinu v těle, která je nežádoucí. 

Opioidy také ovlivňují tvorbu Luteinizačních hormonů (LH).
Zvýšená hladina LH u žen může znamenat problém otěhotnět a nepravidelnou ovulaci, mužům to může snížit libido, snížit testosteron a redukovat svalovou hmotu.

V případě, že jste našli nějaké nesrovnalosti nebo máte jakékoli dotazy, neváhejte nás kontaktovat.

 

Článek je napsán čistě pro studijní a výzkumné účely. Nikoho tímto článkem nenabádáme ke konzumaci čehokoliv.

Olej z Černého Kmínu - pomůže nejen při opioidové závislosti

"Vyléčí každou nemoc krom smrti"

Alespoň tak pravil Mohammed v Koránu.

Olej ze semínek Černuchy seté (Nigella sativa) má mnoho účinků na lidské tělo, a vy, bažiňáci, jich dost využijete.

Většinu čtenářů asi bude zajímat primárně účinek pro bažiňáky, tak sdělím nejdřív něco na tohle téma, až poté se můžete dočíst všeobecné informace o jeho vlivu na zdraví. Je jich dost. Níže napsaný text vychází z těchto studií a z anekdotálních zpráv bažiňáků jak na českých fórech, tak na Redditu.

Black seed oil (BSO)

Dokáže skvěle pomoci při abstinenci z opioidů. Na látku Thymoquinone (TQ), byly provedeny celkem důkladné studie v souvislosti s odvykáním a snižováním abstinenčních příznaků z užívání morfinu. Mechanismus závislosti na bažině je dost podobný jako tomu je u morfinu (jedná se o látky s podobným mechanismem účinku), a i podle anekdotických zpráv přináší srovnatelné výsledky. 

Černé semínko - černucha je také známo jako černý kmín nebo semínko baraka (požehnání). Studie potvrzují, že černý kmín má udivující zdravotní výhody. Černucha setá (Nigella sativa) je cenným zdrojem esenciálních mastných kyselin, vitamínů A, B1, B2, C a niacinu a taktéž minerálů jako jsou vápník, draslík, hořčík, železo, selen a zinek. Semínko a olej z něj je také bohatý na steroly, zejména beta-sitosterolu, o němž je známo, že má antikarcinogenní účinky.

Jaké jsou celkové výhody černého semínka?

Černé semínko je úžasná bylina s mnoha příznivými vlivy, zejména dojde-li na udržování silného a zdravého imunitního systému. Je také velmi užitečné pro jedince trpící astmatem a dýchacími potížemi, s oslabeným anebo přecitlivělým imunitním systémem, ledvinovými nebo jaterními problémy, problémy žaludku a trávení, artritidou a oběhovými potížemi, alergiemi, sennou rýmou a akné. Černé semínko je bezpečná a výtečná bylina, kterou může užívat kdokoli. Nemá žádné známé vedlejší účinky a má historii užívání dlouhou několik tisíc let.

 

Co je účinnější: bylina černuchy nebo olej z ní?

Obojí je účinné vlastním způsobem, avšak olej je koncentrovanější. Při používání oleje je však třeba být opatrný na skutečnost, že mnoho výrobků se importuje a mohou být pančovány nebo smíchány s jinými oleji. Některé oleje ze Středního východu jsou extrahovány teplem a hexanem, vedlejším produktem ropy. 

Olej od firmy El Baraka 2002, prodávaný zde, se pyšní vysokým obsahem bioaktivních látek (např. Thymoquinonu), splněním stardardů ISO 9001:2015 (Management kvality), ISO 14001:2015 (Dodržení zásad ochrany životního prostředí při výrobě), ISO 22000:2018 (Zdravotní nezávadnost), ISO 45001:2018 (BOZP) a GMP (Good Manufacturing Practice resources). (Viz přiložené dokumenty níže.)

Černé semínko má za sebou historii jako velmi prospěšná bylina. Mnoho lidí ji používá pro své léčivé vlastnosti, zatímco jiní ji používají pro vyživení své kůže. Black seed olej extrahovaný ze semen, je bezpečný a velmi efektivní. Černé semínko je univerzální bylina, která vám může pomoci s mnoha neduhy.

Nedoporučuje se užívat olej z černého kmínu neředěný nebo nesmíšený. Pokud konzumujete černý olej ze semen sám o sobě, může dráždit trávicí systém.

Použití oleje ze semen černého kmínu není definitivní lék k léčbě jakéhokoli onemocnění nebo nemoci.

Vlastnosti oleje z černého kmínu:

odčervení, imunitní systém, astma, dýchací potíže, ledviny, játra, žaludek, trávení, alergie, péče o poprsí, kosmetické oleje, tělové oleje, pleťové oleje, na vlasy, na vrásky a stárnoucí pleť, na krk i na dekolt, na mastnou i suchou pleť, na zažívací trakt, na srdeční a zažívací trakt, snižuje cholesterol v krvi

Olej z Černého Kmínu - pomůže nejen při opioidové závislosti

Použití:

  • ekzémy
  • akné
  • plísně
  • masážní oleje
  • horní cesty dýchací
  • imunitní systém
  • zažívací trakt
  • klouby a svaly
  • nespavost a stres
  • srdeční a oběhový systém
  • prevence rakoviny
Výživové údaje na 100ml na porci (4,5g)
Energie: 888,8 kcal 40 kcal
Tuky: 100g 4,5g
z toho mastné kyseliny:
-nasycené: 16,2g 0,73g
-mononenasycené 24,4g 1,1g
-polynenasycené: 56,6g 2,55g
- z toho kyselina linolová: 51g 2,29g
Sacharidy: 0g 0g
Bílkoviny: 0g 0g
Sůl 0g 0g

Na látku Thymoquinone (TQ), byly provedeny celkem důkladné studie v souvislosti s odvykáním a snižováním abstinenčních příznaků z užívání morfinu. Mechanismus závislosti na bažině je dost podobný jako tomu je u morfinu (jedná se o látky s podobným mechanismem účinku), a i podle anekdotických zpráv přináší srovnatelné výsledky. 

TQ (který olej obsahuje v množství 0,07% - 4% hmotnosti) svým chemickým složením napodobuje opioidy, především jeho mechanismus opioidové závislosti a tolerance. Stimuluje opioidní receptory s 45% vazbou na mu-opioidní receptor, který je zodpovědný za systém odměn poskytnutý morfinem.

BSO je jediný neopioidový způsob léčby závislosti na opioidech.

Jedna studie ukazuje, že podávání 500mg 3x denně BSO objektivně zmírnilo abstinenční příznaky až o 63% ve třetí den abstinence, a o 14% ve dvanáctý den léčby.

Další studie, prováděná na myších, se zaměřovala na společné podávání morfinu a BSO, u kterého tohle počínání výrazně snižovalo oxidativní stres a nadprodukci NO způsobené morfinem, což má prsty ve vytváření tolerance a závislosti. Společná aplikace tenhle problém podstatně snižovala. 

Data summary of Nigella sativa and thymoquinone in opioid dependence and ATS (amphetamine type stimulant) issues

Year Data summary of N. sativa and thymoquinone Authors
2008 N. sativa 500 mg reduced the subjective opioid withdrawal symptoms from 63.2 ± 13.57 to 14.56 ± 8.13. Similarly, the objective opioid withdrawal signs were also reduced from the scoring rate of 25.52 ± 3.08 to 7.72 ± 2.35. Sangi et al.
2013 Co-administration of thymoquinone along with morphine significantly inhibited morphine-induced progressive increase in brain MDA level and NO production as well as progressive decrease in brain GSH level and GSH-Px activity. Abdel-Zaher et al.
2014 Plants from the Ranunculaceae family constitute the most effective therapy other than Lamiaceae and Apiaceae plant families in opioid dependent subjects. Tabatabai et al.
2016 Thymoquinone (10 mg/kg- 40 mg/kg) significantly attenuated the withdrawal signs of morphine dependent mice in a dose-dependent manner with a dose of 40 mg/kg significantly greater than 20 mg/kg. Hosseinzadeh et al.
2017 Thymoquinone up-regulated several key genes in the morphine addiction pathway, which are PDE1A, GABRQ, and GNG3 genes. Adnan et al.
2017 The co-treatment of TQ (4.5 mg/kg, 9 mg/kg, and 18 mg/kg) with morphine intraperitoneally in mice significantly decreased the blood urea nitrogen, serum creatinine, and serum nitric oxide levels from mice kidneys. Jalili et al.
2018 TQ was significantly proven to attenuate the morphine-induced cAMP overshoot via a study on morphine withdrawal in U87 glioblastoma cell lines. Liyana et al.
2018 TQ (9 and 18 mg/kg) plus morphine decreased p53 and Bax mRNA expressions Jalili et al.
2018 MDMA-TQ treated group had a significant increase in 5-HT level as compared with the MDMA group Mustafa et al.

Olej, který najdete v mé nabídce, jsem vybíral přes rok z mnoha různých zdrojů a po jejich osobním ozkoušení, jsem se rozhodl právě pro tenhle. Dopředu říkám, že to není ten nejlepší olej pod Sluncem, který se dá sehnat, ale pro pravidelné užívání má, podle mě, nejlepší poměr cena:výkon.
Kdyby měl kdokoliv zájem o ten nejlepší BSO, který jsem byl schopen dohledat ("nejlepší" v ohledu na obsah TQ), stačí mne kontaktovat. Ten se už pohybuje ale v o hodně vyšší cenové relaci.

Společně s Thymoquininem (TQ) se na zdravotních benefitech také podílí Thymohydroquinone (THQ) a thymol.

Zdroje:

Thymoquinone: From Nigella sativa to a protective pharmacological compound in managing opioid dependence and amphetamine type stimulant issues - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7395189/

Increased 5-HT Levels Following Repeated Administration of Nigella sativa L. (Black Seed) Oil Produce Antidepressant Effects in Rats -https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3951226/

Black seed oil is unreal. Are there any negative side effects? - https://www.reddit.com/r/Supplements/comments/l3l47a/black_seed_oil_is_unreal_are_there_any_negative/

Thymoquinone: A novel strategy to combat cancer: A review - https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0753332218327549

A review on therapeutic potential of Nigella sativa: A miracle herb - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3642442/

 
CYP450 System aneb Grep dokáže být přítel i nepřítel

Konzumace grepu a zhruba 45% běžných léčiv může být i životu nebezpečná.

Grep znemožní rozklad drog v těle, předepsané léky se tam tak nashromáždí a hrozí předávkování léky!
V tom lepším, opačném, případě léky budou rozloženy rychleji, a nebudou tedy účinkovat tak silně - což je také velice nežádoucí. 

 

CYP 450

Rizika kombinace grepu a některých léků:

  • Předávkování
  • Neúčinnost léku

 

Více o nevhodných kombinacích si můžete přečíst zde.

Někdo věří, že grep umocňuje účinky opioidů. Ve skutečnosti tohle ale nemá až tolik co dočinění s receptory, na které se alkaloidy vážou. Většina se točí kolem toho, jakým způsobem jsou alkaloidy metabolizovány v zažívacím traktu.


Grepová šťáva (resp. Furanokumariny) inhibují určité enzymy ve střevech a v játrech, mj. CYP3A4 a CYP2D6.
Pokud je za normálních okolností bez konzumace grepu látka metabolizována v neaktivní metabolity těmito enzymy, tak konzumace grepů před konzumací dané látky může zapříčinit inhibici (deaktivaci, zastaví jejich práci) těchto enzymů, a zapříčiní vstřebání většího množství drogy do krevního oběhu a zůstane tam déle.
Každopádně, když je látka sama o sobě neaktivní a je normálně metabolizována v aktivní metabolit nebo ve více potentní metabolit těmito enzymy, tak konzumace grepů před konzumací dané látky může zmenšit účinky, jelikož se dostane méně aktivní látky do oběhu.

Například, opiát kodein je slabé analgetikum sám o sobě. Většina jeho analgetických účinků pochází z metabolizace na morfin, právě tím enzymem CYP2D6. Vypití grepové šťávy před aplikací kodeinu může snížit jeho analgetické účinky, jelikož méně kodeinu bude metabolizováno ve více analgetický morfin (protože ten metabolizující enzym je vypnutý, inhibovaný)

 

Nedávné studie na myších ukazují, že mitragynin je metabolizován v silnější 7-hydroxymitragynin enzymem CYP3A4.

Další studie na myších ukazuje, že metabolizace MIT v 7-OHM je zodpovědna za většinu, né-li všechny, účinky mitragyninu na mu-opioidové receptory.

 

To by znamenalo, že konzumace grepového džusu před vklouznutím laboratorních myší do bažinné koupele by mohla zvýšit pocit nabažení poskytnuté mitragyninem, vázající se na jiné (ne-analgetické) receptory, jako je stimulace (z aktivity adenosinového receptoru).
Také to ale může znamenat, že nabažení se nebude tak sedativní a analgetický (méně aktivity na mu-opioidním receptoru), protože se kolem nebude plavit tolik 7-hydroxymitragyninu.

 

Inhibice tohoto enzymatického systému je závislá na dávce, tudíž, čím více uživatel konzumuje grepu, tím více jsou enzymy inhibovány. Navíc, tyhle účinky mohou trvat po několik dní, za předpokladu, že je grep konzumován pravidelně. Naštěstí tyhle účinky neplatí pro ostatní citrusy.

 

 

Závěr: 

Pití grepového džusu před užíváním léků, které jsou metabolizovány enzymy ze skupiny CYP450, může způsobit jejich nestandardní účinky, a je opravdu na místě to konzultovat s doktorem nebo jiným farmakologicky vzdělaným člověkem.

 

Další odkazy ke čtení:

The Cytochrome P450 System: What Is It and Why Should I Care?

Inhibitory effect of mitragynine on human cytochrome P450 enzyme activities

Seznam běžných léků, se kterými grep interakuje (Kombinace mohou být životu nebezpečné)

Oxidative Metabolism as a Modulator of Kratom’s Biological Actions

Wikipedia: Grapefruit–drug interactions

 

 

V případě, že jste našli nějaké nesrovnalosti nebo máte jakékoli dotazy, neváhejte nás kontaktovat.

 

 Článek je napsán čistě pro studijní a výzkumné účely. 
Nikoho tímto článkem nenabádáme ke konzumaci čehokoliv. 

Zásady správného skladování

Jak správně skladovat kratom, aby se nezkazil?

 

Ve zkratce: stejně jako mouku.
Tím bych mohl tenhle článek ukončit. Ale jestli si chcete počíst...

Zásady správného skladování

Vlhkost

Kratomovému prášku vadí snad jen vlhkost, z důvodu možnosti růstu kontaminantů jako jsou plísně, bakterie, kvasinky, a jiné různé breberky.
Zásady správného skladování

Světlo

Světlo (UV záření) tomu nevadí. Paradoxně k ostatním běžným látkám, mitragyniny pod UV nedegradují. Mitragynin se přeměňuje na 7-hydroxymitragynin. Světlo tomu nevadí, přesto nedoporučujeme to nevystavovat přílišnému Slunci - kvůli teplotě.
Zásady správného skladování

Teplota

Kolísavá teplota nedělá dobře stabilitě jakýmkoliv chemikáliím, v tomhle případě jde o ty alkaloidy.

Jak to teda nejlíp skladovat? Hermeticky uzavřený pytlík, v temnu a v pokojové teplotě (nebo nižší než pokojové. Ale pozor, aby teplota moc nekolísala). That's all.

 

V případě, že jste našli nějaké nesrovnalosti nebo máte jakékoli dotazy, neváhejte mně kontaktovat.

 

Článek je napsán čistě pro studijní a výzkumné účely. Nikoho tímto článkem nenabádám ke konzumaci čehokoliv.

Původ barev a směsí kratomu

Jakým způsobem vznikne například červený kratom?
Jak to, že v nabídce můžete najít jak čisté barvy, tak mixy?

 V nabídce můžete najít více druhů kratomu, momentálně ze čtyř zdrojů. Oni sami mi dodávají ale jen čisté barvy (zelená, bílá, červená, hnědá). 

 

Druhy směsí kratomu a vysvětlení jejích původu

Rozdělení barev kratomu podle způsobu post-produkce

  • Zelený kratom - listy se suší jeden den na slunci, pak se suší v uzavřených prostorech
  • Bílý kratom - listy se suší déle než jeden den na slunci, pak se suší v uzavřených prostorech
  • Červený kratom - čerstvé listy se dají do neprodyšných pytlů, zavřou se, a v teple se nechají anaerobně fermentovat po dobu cca 7 dní
  • Žlutý kratom - v mé nabídce vzniká smícháním 50% zeleného + 25% bílého + 25% červeného
  • Zlatý kratom - v mé nabídce vzniká smícháním 50% červeného + 25% zeleného + 25% bílého
  • Hnědý kratom - stejný postup jako u červeného, jen se liší doba fermentace: cca 10 dní

Vliv fermentace a slunečního záření

Fermentací a vystavením slunečnímu záření se mitragynin přeměňuje na 7-hydroxymitraginin a mitragynin pseudoindoxyl. Více o metabolizaci těchto alkaloidů se můžete volně dočíst na internetu.

Ptáte se tedy co mají znamenat ty ostatní nabízené kratomy?

Odpověď je jednoduchá. Po importování se různé druhy míchají u nás v Česku (v případě naší nabídky).

V Indonésii je takovéto mixování běžná praxe u každého farmáře nebo dodavatele.
U kratomu neexistují "druhy rostliny".
Nelze vypěstovat strom, který bude produkovat jen červené druhy, jen bílé druhy, nebo jen zlaté druhy. Vše pochází z jednoho stromu.
Podobně jako u čajovníku čínského (Camelia sinensis) - to je také jedna rostlina, jeden keř, ale pouze podle způsobu zpracování lístků se "vyrábí" a určuje jestli to bude čaj černý, zelený, oolong, pu-erh, bílý, a tak dále.

Různé druhy, mnohdy nesoucí názvy oblastí jako Bali, Vietnam, Malay, Thai, ve většině případů nemají s názvem oblasti nic společného, jelikož 99% komerčně pěstovaného kratomu pochází výhradně z Bornea (Kalimantanu - to je indonéská část ostrova Borneo).
Bali je turistický ostrov, tam na to není místo.
O pěstování ve Vietnamu nikde nenajdete jakoukoliv zmínku.
Nelegální je v Malajsii od roku 1952 a v Thajsku je od roku 1979 (AKTUALIZOVÁNO: legalizován v roce 2021).

Na Redditu je možné se dočíst výpovědi jednoho kratomového nadšence, který se osobně na Borneo vydal, aby si ověřil fakta. Zmiňuje tam, jak se všechny čerstvé listy dovezou na jednom náklaďáku, nijak se nerozlišují, a až po tom co dorazí do fabriky se rozhodne jaký druh/barva kratomu z toho bude.

 

Marketingové lži

Nesmyslů o původu kratomu, o kterých se na internetu také můžete dočíst, je opravdu spousta. Většina z nich vznikla pouze jen jako pohádka určená pro jejich úspěšný marketing. Zástávám ale spíš ten názor, že by se k zákazníkovi mělo přistupovat upřímně a pravdivě - jedině tak se dá docílit úspěchů.

Barva žilnatiny

Jestli jste někdy četli něco o spojitosti barvy žilnatiny a výsledného "druhu/barvy" kratomového prášku, tak to je nesmysl a marketingová blamáž.
Mýtus, který je rozlezlý všude po celosvětové kratomové komunitě. I já tomu věřil, dokud jsem se v tématu "druhy" nezačal šťourat trochu víc.
Ano, listy mohou mít jinou barvu žilnatiny, ale ta značí jen stáří listů. Nemá to nic společného s výslednou barvou kratomu a jeho efektem.
Nutno jen dodat, že kratomové listy určené pro další zpracování se sbírají až ze starších stromů než jsou 3 roky, nejlépe po 8 letech. V tomto určení by barva žilnatiny něco vypovídala, ale finálního spotřebitele tohle nezajímá, protože obecně se listy sbírají až z těch starších stromů. Takže bychom se zde v Evropě ani neměli setkat s listy, které mají jinak zabarvenou žilnatinu.
Žilnatina se dokonce od listů určených k namletí odděluje! Můžete se na trhu ale setkat i s "druhem Stem & Veins", tedy prášku ze stonků a žilek.
Existují variety stromu, které čepele listů mají rohaté, namísto rovných čepelí, tzv. Horned Kratom Leaves.

Druhy směsí kratomu a vysvětlení jejích původu

Když se listy s různě zbarvenou žilnatinou dostaly pod drobnohled vědců, tak vysledovali, že se nijak drasticky neliší v obsahu a koncentraci obsahových alkaloidů. Tohle alespoň tvrdí Dr. Chris McCurdy, vědec z University of Florida, který je považován za předního světového odborníka zabývajícím se výzkumem kratomu.
https://soundcloud.com/user-216282682/chris-mccurdy-discusses-kratom-strains

Věřte tomu nebo ne, žilnatinu červenou, bílou a zelenou můžeme najít na jednom stromě, dokonce i na jedné větvi. Ve hře je spousta faktorů ovlivňujících kvalitu kratomu, ale to je spíš složení půdy, intenzita slunečního záření, voda, živiny, jestli je období sucha nebo dešťů, než barva žilek.

UPOZORNĚNÍ!

U procesu fermentování kratomu se musí vše dělat sterilně! V opačném případě hrozí kontaminace patogeny, a to je nežádoucí. Výslovně doporučuji si proto kupovat POUZE kratom od prodejců, kteří si ho nechávají testovat na přítomnost mikrobiologických patogenů.

Laboratorní testy

Náklaďák plný kratomu

Můžete vidět, že to před zpracováním nijak nerozlišují podle barev. Jsou to prostě listy. Utrhnuté. Až po utrhnutí se rozhodne co se s nimi bude dělat, jak se zpracují.

Sušení listů

Listy se po sklizení a hrubém propláchnutí od nečistot vyskládají na síta a suší se ve vnitřních prostorech, kde na to nesvítí přímé sluneční paprsky.
Tímto způsobem by měl vznikat bílý kratom.

Náhled do jedné z menších "továren na kratom"

 

Drcení listů na prach

Po usušení a hrubém nadrcení se kousky listů nasypou do drtičky, která to umele na velejemný prach, který se následně sype do skladovacích pytlů.
Většina dnes používaných strojů má jako standard mlít prach na "nano" velikost. Jestli někde uvidíte, že se "nano" velikostí někdo chlubí, tak se vlastně chlubí něčím, co by mělo být normální a standardní. Tohle se nedá považovat za konkurenční výhodu.

Spíše naopak - ten, kdo nemá "nano" kratom, je 100 let za opicemi. Dnes už to takřka nikdo nedělá.

Genetika

Další podobnou báchorkou, která se internetem traduje, je pohádka o získání genetiky stromu přímo z té dané oblasti (Vietnam, Thajsko...) a jejího pěstování v Indonésii. Když vezmeme v potaz jak neregulovaný je kratomový průmysl, tak nedává smysl věřit různým dodavatelům dodržující nějaký kodex cti aby uchránili autenticitu téhle a tamté genetiky. 

Příchod internetu nabídl chudším lidem třetího světa možnost snadného výdělku. Indonésani Vám nabídnou cokoliv o co si jen řeknete, a jelikož "odrůdy" jsou jen výmysl, tak Vám v mnoha případech budou i lhát, jen abyste u nich v obchodě nechali nějaké peníze. Protože když Vám nezalže jeden dodavatel, tak přenechá výdělek druhému dodavateli, své konkurenci, která Vám taky bez rozmyšlení ráda zalže.
(Tohle není pravidlem, ale stává se to v +90% případů. Mně bylo zalháno nespočetněkrát, když jsem s tamními prodejci řešil otázky ohledně kratomu, dokud jsem nenarazil na dodavatele, kterým opravdu důvěřuji. I tak je to ale pouze slovo proti slovu.)

V případě, že jste našli nějaké nesrovnalosti nebo máte jakékoli dotazy, neváhejte nás kontaktovat.

Článek je napsán čistě pro studijní a výzkumné účely. Nikoho tímto článkem nenabádáme ke konzumaci čehokoliv.

Nahoru
15 položek celkem